Bra restauranger och barer

Marie Laveau Stockholm Hornsgatan

Här är några av mina favoritrestauranger i stan. Mitt tips är att även söka på Yelp.com och andra sajter för tips och rekomnmendationer.

Marie Laveau
God mat med amerikansk prägel, och framförallt ett ställe du både kan äta på och hänga i baren innan eller efter. Här arrangeras också bra klubbar och stället drar till sig olika typer av människor i varierande åldrar, med fokus på 25-40-åringar. Läs mer här.

Södra Teatern/Mosebacke Etablissemang
Jag brukar säga att man kan ta med vem som helst till Mosebacke. Här finns en av stans bästa utsikter, oavsett om du är ute eller inne. Hit kan du gå de flesta kvällar utan att bli missnöjd, oavsett om det arrangeras särskilda event eller är en vanlig festkväll. Läs mer här.

Urban Deli
I hjärtat av Hipster-söder vid Nytorget ligger Urban Deli (finns även på sveavägen). Blandad och modern meny som passar de flesta. Snett över gatan ligger Mississippi Inn för den som är sugen på amerikansk southern food. I närområden finns även andra bra ställen som Nytorget 6, Pet Sounds Bar med flera. Läs mer här.

Mamawolf
Asiatisk pärla med möjlighet att variera rätterna i oändlighet. Den japanska pannkakan är mer populär än någonsin. Läs mer här.

Streetfood
De senaste åren har food trucks blivit ett vanligt inslag på Stockholms gator. I truckarna kan du ät god, men ofta ganska dyr, streetfood, till exempel burgare, mexikanskt, indiskt, italienskt osv. Här ser du var de olika food trucksen står någonstans.

Mexikanskt på La Neta
La Neta har på några år etablerat sig som ett av de bästa mexikanska ställena i Stockholm. Vad du än väljer på menyn kommer du att bli nöjd. Missa dock inte luncherbjudandet med två tacos och ris. Läs mer här.

För familjen: TGIF’s i Kungsträdgården
Friday’s är en kedja med allt vad det innebär, men för den som vill hitta en familjevänlig och inte tokdyr restaurang i centrala Stockholm så är TGIF’s ett bra alternativ. Finns både vid Kungsträdgården och på Birger Jarlsgatan. Läs mer här.

Bild överst, Foto: Andreas Ivarsson, CC-licens (BY 2.0)

Från Wikipedia:

”I Stockholm finns över 1 000 restauranger[74]. Bland de mest kända och prisade, och även dyraste, finns michelinkrogarna Edsbacka, Esperanto, Fredsgatan 12, Leijontornet, Lux, Mathias Dahlgren och Operakällaren. Bland andra klassiska Stockholmsrestauranger brukar även nämnas Gondolen, Ulla Winbladh, Wedholms Fisk,Ulriksdals Wärdshus Den Gyldene Freden och Stallmästaregården.

Stallmästaregården eller kort ”Stallis” är stockholmstraktens äldsta kvarvarande utvärdshus med samma funktion sedan 1600-talets mitt. Drottning Kristina brukade ofta rida och jaga i trakterna kring Brunnsviken och när hon år1645 passerade stallmästare Håkanssons gård med sitt följe, beslöt hon sig att fira midsommar där. Ryktet om detta spred sig i staden och stallmästaren Ebbe Håkansson beslöt sig därefter att öppna ett värdshus.

Stockholms äldsta restaurang är Zum FranziskanerSkeppsbron som härstammar från 1421 men dess nuvarande lokal är från 1906.”